Kurkuma
10 összetevő: Kurkuma + Tömjénfa + E-vitamin + 6 féle probiotikum + Inulin
OGYÉI szám: 15857/2015
Gyártó: N.I.C.S. Zrt
40 500 HUF
111 Ft/kapszula
Egy évre elegendő kiszerelés (365 darab kapszula)
A szállítás GLS futárszolgálattal történik 1 termék esetén 1.500 forint, 2 terméktől ingyenes.
Mások ezeket vásárolták még:
Természetben előfordulva a kurkuma
Az aromás gyöktörzsű, nagy levelű évelő növényt elősorban Indiában és Indonéziában termesztik. A növény gyökere csöves, belső része pedig narancssárga és pépes. A kurkumát a mérsékelt égöv alatt nem lehet kertben termeszteni. Az 1870-es években vegyészek fedezték fel, hogy a kurkumagyökér narancssárga színe vörösre változik lúgos vegyületek hatására. Ennek eredményeként kifejlesztették a „kurkumapapírt”, amelyet a XIX. század végén széles körben használtak a kémiai laboratóriumokban a lúgos kémhatás ellenőrzésére. Később a lakmuszpapír vette át a szerepét.
A kurkuma viszonylag újkeletű az európai és az amerikai konyhakultúrában, de gazdag múltra tekint vissza hazájában, Indiában, ahol évezredek óta ismert és fogyasztott. A kurkuma megjelenése nemcsak a konyhaművészetet, de a növényi gyógyászatot is gazdagítja. Az indiai hagyományos ajurvédikus orvoslásban a kurkuma előkelő helyet foglal el. A jómód jelképe, úgy gondolják, a teljes testet megtisztítja. A hagyományos kínai orvosok is alkalmazzák a kurkumát. Indiában évezredeken át tisztelték kedvező hatásai miatt, így nem meglepő, hogy a legtöbb kutatást is ott végezték, felderítve a növény fő hatóanyagát, a kurkumint. A kurkuma kellemes ízű és illatú, de nagy mennyiségben kesernyés az íze.
Természetben előfordulva a tömjénfa
A Boswellia Serrata, közismert nevén tömjénfa, mely alacsony trópusi fák és cserjék csoportjába tartozik. A növények testét váladéktartók borítják, melyek speciális balzsamot, vagy gyantát választanak ki és tárolnak. A tömjén az emberiség egyik legrégebbi kereskedelmi és luxuscikke, melyet napjainkban terápiás célra is használnak. Az ókori egyiptomiak és a föniciaiak ismerték és vallási szertartásaik során füstölőszerként használták. Emellett a tömjén rendelkezik baktericid és légfrissítő tulajdonságokkal. Az indiai ajurvédikus gyógyászat is széles körben alkalmazza ezt a növényt, míg az aromaterápia mentális ellazulás elősegítésére használja a tömjénből készült illóolajat, melyet a parfümipar is fixálószerként hasznosít. A tömjén hozzájárul a csontok, ízületek és izmok egészséges állapotának fenntartásához.
E-vitamin
Az E-vitamin egy zsíroldékony vegyület, amely raktározódik a májban, a zsírszövetekben, a szívben, az izmokban, a vérben, a mellékvesékben és az agyalapi mirigyben. Az E-vitamin felfedezése és izolálása az 1900-as évek 20-30-as éveiben történt a növényi olajok kutatása során. Az ember számára létfontosságú anyagként csak a 70-es években ismerték fel. Az E-vitamin, ellentétben más zsíroldékony vitaminokkal, csak rövid ideig marad a szervezetben, ahogy a B-vitaminok és a C-vitaminok is. Az E-vitamin főbb természetes forrásai a búzacsíra, a szójabab, a növényi olajok, a brokkoli, a kelbimbó, a spenót, a teljes gabonamagvak és a tojás. Az E-vitamin fontos szerepet játszik a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelmében.
A One Year Product termék kiemelkedően magas csíraszámban hatféle élőflórát tartalmaz, valamint Inulint, amely növeli a hatékonyságot.
Inulin és élőflóra
Az élőflóra egy olyan hasznos mikroorganizmusokból álló csoport, melyek képesek túlélni a tápcsatorna savas környezetet és hozzájárulnak a bélflóra egészséges egyensúlyának fenntartásához. A termékek kiemelkedő csíraszámban tartalmaznak élőflórát, amelyek szaporodását az Inulin segíti elő.
A probiotikum, más néven élőflóra, egy görög eredetű kifejezés, azt jelenti: az életért. R. B. Parker alkalmazta először a probiotikum kifejezést 1974-ben a bélrendszer mikroba-egyensúlyáért felelős organizmusok és anyagok meghatározására. A probiotikumok emberi eredetűek, nem kórokozók, ellenállnak a gyomorsavnak, az epének, a nyálnak, a hasnyálmirigynek és a bélnedveknek. Az élelmiszerek szavatossági ideje és a technológiai folyamatok során is megőrzik ellenálló képességüket. Emellett a probiotikumok képesek a nyálkahártyák sejtjeihez tapadni, antimikrobiális hatást gyakorolni a potenciális kórokozók ellen, ezáltal csökkenti a kórokozó mikrobák megtapadását a nyálkahártyán. A probiotikumok legnagyobb része tejsavbaktériumok és bifidobaktériumok, a legismertebb probiotikus tejsavbaktérium-törzsek többsége Lactobacillus, kisebb része pedig a Streptococcus.
Azokat a természetes tápanyagokat nevezzük prebiotikumoknak, amelyek kizárólagosan a probiotikumok táplálékai, így segítik azok szaporodását és elterjedését. Az emésztőenzimek nem bontják le őket a szájban és a gyomor-bélcsatornában, ezért érintetlenül eljutnak a vastagbélbe. A prebiotikumok diétás rostok, de oldhatók vízben, ezért ezek a legkiemelkedőbbek a diétás rostok között. Mivel a vastagbélben kevés a felszívódó táplálék, az elfogyasztott prebiotikumok lehetőséget teremtenek a humánbarát bélbaktériumok szaporodására.
Természetes formájukban sok élelmiszerben megtalálhatóak, például csicsóka, cikóriagyökér, vöröshagyma, fokhagyma, póréhagyma, articsóka, teljes kiőrlésű gabonafélék, búza, banán, len, spenót, káposztafélék, mangold, mustárfélék, bogyós gyümölcsök, hüvelyesek, tej és az érett sajtok nagy része.
Az Inulin a prebiotikumok egyik típusa, ami szintén diétás rost, feladata a probiotikumok szaporodásának fokozása, túlsúlyba kerülése.
A prebiotikumok fontos szerepet játszanak az emésztésben és a bélflóra egyensúlyának fenntartásában. Az emberi szervezet legnagyobb felszínű szervrendszere a bélrendszerünk, ami mintegy 7-9 méter hosszúságú. Ezáltal a külvilággal is kapcsolatban áll, így különösen fontos, hogy védjük a kórokozók és toxikus anyagok támadásaitól. A bélrendszerünkben hozzávetőleg 200-400 baktériumtörzs található normál körülmények között. Az anyaméhben a jótékony baktériumok 95-98%-os túlsúlyban vannak. Az egészséges bélflóra védelmet nyújt a különböző kórokozókkal szemben, biztosítja a bélnyálkahártya integritását és elősegíti az élelmiszerekben található tápanyagok felszívódását. A baktériumok számos fontos vitamin előállításáért is felelősek. Ha az emésztőrendszer védekező mechanizmusai gyengülnek, az zavart okozhat a felszívódási folyamatokban és egyéb problémákhoz vezethet. Ahhoz, hogy a probiotikumok hatékonyak legyenek, nagy számban kell jelen lenniük a bélrendszerünkben, ez a bélfolyadékban grammonként legalább 108 c.f.u. organizmust jelent.
A c.f.u. rövidítés azt jelenti, hogy „kolónia-képző egység milliliterenként”, ami az életképes mikroorganizmusok számát jelzi (csíraszám). A baktériumok mennyiségét általában ilyen egységben adják meg a készítményekben. A megfelelő dózisnak legalább 109 c.f.u.-t kell tartalmaznia. Az Inulin mennyiségét mg-ban határozzák meg.
Milyen jellemzői vannak a hatékony élőflórás készítménynek?
- A prebiotikumok, mint az Inulin vagy frukto-oligoszacharidák elősegítik a probiotikumok szaporodását, ezért érdemes olyan készítményt választani, amely tartalmaz ilyen hatóanyagot.
- Ellenállnak a gyomorsav, az epe és az emésztőenzimek hatásainak, így élve jutnak el a hasznos baktériumok a vastagbélbe, ahol képesek elszaporodni és megtapadni. Fontos kritérium, hogy a baktériumok megőrizzék életképességüket a gyomor-bélrendszerben történő áthaladásuk során.
- Legalább 5-6 baktériumtörzset tartalmaznak, hiszen a bélbaktériumok sokrétű multikultúráját kell pótolni.
- Megőrzik ellenálló képességüket a szavatossági idő alatt és a technológiai folyamatok során.
- Szakemberek javaslata szerint minimum 108 vagy 109 telepképző egységet tartalmaznak.
Érték és Minőség Nagydíj
Az Érték és Minőség Nagydíj elismeri az áruk, szolgáltatások és gazdasági szervezetek minőség iránti elkötelezettségét, és az egyetemlegesen kiváló minőségű termékek előállításának fontosságát.
Good Manufacturing Practice
Az N.I.C.S. termékek gyártását biztosító üzem 2022-ben már a 10. alkalommal kapta meg a GMP (Good Manufacturing Practice), azaz a „jó gyártási gyakorlat” szerinti minősítést.
Dun and Bradstreet cégminősítő
A Natural Immune Control System Zrt. 2022-ben már az 5. alkalommal érte el az AA (dupla A) minősítést, elnyerve ezáltal ennek a tanúsítványnak a gold, vagyis arany fokozatát.